torsdag 22 januari 2015

Skapandet och fantasins betydelse för människan!

Vad har skapandet för betydelse för människan? Behövs den? Efter att ha läst Vygotskijs ”lilla röda”, Fantasi och kreativitet i barndomen, är början på mitt svar på just den frågan följande. Boken väcker nya tankar och funderingar, vardagen på förskolan sätts i nytt ljus och ställs i nytt perspektiv. Några ord ur den boken som fastnat mer under denna kurs är; 

…i vardagslivet är skapande ett oundgängligt livsvillkor, och allt som ligger utanför rutinen och rymmer minsta uns av något nytt har människans kreativa process att tacka för sin tillkomst.
Just skapandet och fantasin ser jag dagligen överallt i förskolan, i samhället och i världen. Utan dem skulle inte mycket nytt komma till eller gamla saker och ting få nya betydelser. Under åren har jag förstått att det inte bara är innanför förskolans och skolans väggar skapandet är av stor vikt. Genom åren har det gått upp för mig betydelsen av vikten av skapandet för alla människor, stora som små, långa som korta, i olika sammanhang. Nu är jag förskollärare, atelierista och på väg in i en ny roll som projektansvarig för det kreativa återviningscentret i stadsdelen Norra Hisingen. Jag får nu möjlighet att inspirera många andra människor, långa som korta. I denna nya roll tar jag med mig dessa ord och tankar i de processer jag kommer att befinna mig i tillsammans med mig själv och med de människor jag möter. På måndag, den 26 januari, böjar detta nya äventyr i mitt liv.

Hoppas att vi ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar