torsdag 28 november 2013

Praktiskt iPad tips!

Hej!

Ibland känner jag att en funktion hade varit bra som gör att skärmen på iPaden inte hela tiden vänder sig allt eftersom jag vrider på iPaden. Det finns en funktion under inställningar som gör det möjligt att låsa skärmen. Det kan vara bra i både pedagog och barn syfte. Till exempel vid kort tagning och filmning. Eller när vi arbetar med någon app på iPaden eller när vi kopplat upp den på Tv skärmen. Då kan det bli ett störande moment när bilden hela tiden vrider sig. 
Gör så här:
1. Tryck på ikonen inställningar (den med kugghjulet).
2. När den öppnats, klicka nu på den rubrik i höger menyn där det står menyn; lås rotering. 
3. Klart, you did it!

Om du sedan vill ändra tillbaka. Gör du samma sak igen, bara att när du då klickar på lås rotering, då försvinner den blå pilen och skärmen är inte längre låst.

Skriv gärna och berätta om du hittar något bra användningsområde med denna funktion, dela och lär!


tisdag 26 november 2013

Tidskriften- Modern barndom

Denna termin läser jag Atelierista vid Göteborgs Universitet. I samband med denna kurs fick jag ett tips om en tidskrift som heter Modern bardom. Det är en tidskrift som ges ut fyra gånger om året av Reggio institutet i Stockholm. Jag gick ut på nätet och hittade deras hemsida. Väl där sökte jag upp informationen om Modern barndom och beställde två gamla tidskrifter. Efter att ha läst en av de två känner jag att detta är en skift som jag gärna läser fler utav. De tar upp intressanta ämnen på ett bra sätt. Här kommer några tankar kring en artikel jag fastande för i Modern Barndom Nr 1/11 , Ateljéns lindansare. 

Modern barndom Nr. 1/11 
”- Jag försöker få fatt i vad barnen försöker få fatt i. Min roll är att vara lyhörd inför det. Ofta handlar det om att stilla en process för att den ska få en chans att fördjupas men också att ge extra näring när det behövs för att det ska brinna vidare. Barnen måste få hålla på och utforska länge, med olika språk…”(Modern barndom, nr 1/11 sid 6) 

I denna artikel skriver Maria Herngren om hur det är att arbeta som atelierista. Hon har intervjuat några pedagoger om deras synsätt och arbete i deras ateljéer. De orden ovan är hur pedagogen Emma beskriver sin roll som atelierista. Jag kan inte annat än att hålla med henne, för mig handlar det om precis samma sak. Innan jag började läsa kursen kände jag att mitt pussel inte gick att pussla ihop, det fattades några bitar. 

Under kursen och genom den litteratur jag läst av olika slag känner jag hur det börjar falla på plats. Genom Emmas ord blev min syn på min kommande roll som atelierista mer tydlig. Det handlar om barnen och processerna, inte om görandet. För att sedan se processerna och veta vilka jag som atelierista ska utmana barnen vidare i måste jag vara lyhörd. Inte bara med öronen, utan även med mina ögon och resten av mina sinnen. För att lärandet ska bli lustfyllt behöver det utgå från barnens vardag, vad visar de intresse för?

De saker som jag sedan ser, måste jag som atelierista ta tillvara på och utmana dem vidare i. Vi påbörjar med andra ord vår utforskande process. Det är då vi tillsammans genom många olika språk försöker att få en förståelse kring det vi lär oss om. Min uppgift blir då att hjälpa barnen att ge den extra näringen de behöver för att processen inte ska dö ut. För att något ska bli förståligt tror jag att vi behöver få möjlighet att förstå den på olika sätt, genom olika språk. Det är här min roll som atelierista kommer in.

Det finns mycket spännande att säga och skriva om kring detta, men jag väljer denna gång att avsluta med ett annat citat från texten där Dahlberg och Moss beskriver hur de ser på ateljeristans roll: 


”Ateljeristan stöder förbindelser, eller som Vea mer poetiskt utrycker det ”dansen” mellan det konnektiva, expressiva, rationella och fantasiskapande.” Vea ser också ateljeristan, skriver de, som ”en guide för gränsöverskridande mellan konstens värld, arkitektur och design, utrustad med en känslig antenn för samtidens frågor; som en medlar och koordinatör som håller gruppen av lärare samman, i ett solidariskt agerande; som en lins för hela skolan, vilken hjälper den att se barn och vuxna på ett särskilt estetiskt sätt; och ateljeristans om en provokatör, den ihärdiga försvararen av olydiga processer. (Modern barndom, nr 1/11 sid 7) 

söndag 17 november 2013

Lärarnas tidning

Godmorgon! 
Lärarnas tidning kommer ner i min brevlåda några gånger om året. De tar upp många intressanta ämnen så om den brukar hamna i högen över "tidningar jag läser sen". Vill jag slå ett slag hos er alla att ni kollar igenom dem. Nu går det även att läsa tidningen i deras app. Namnet du söker på är lärarnas tidning och då kommer appen fram. Blir då tillgänglig på ytterligare ett sätt. 

En intressant spalt jag fastnade för i senaste numret var chefredaktören Annika Grimlunds ord (sid 5). Hon skriver att hon har blivit mormor till en liten Tyra och ställer det i relation till när hon själv blev mamma. När hon fick sin dotter var det inte lika lätt att sprida nyheten, vilket kan ses som bra och dåligt. Men idag, när lilla Tyra kom till världen, spreds den glada nyheten som en löpeld. Hon fortsätter skriva att tekniken idag kommer bli en del av Tyras vardag. Det kommer att bli ett lika vanligt inslag som allt annat, det är inte något som kommer att försvinna. 

Vidare skriver Annika; En del lärare har slutats imponeras av tekniken och istället tagit makten över den. Några väl valda ord, det är precis vad det handlar om. Vi som arbetar med barn och unga idag kan inte med säkerhet veta vilket samhälle de kommer att möte när de blir vuxna. När jag tänker på det viset känns det lite jobbigt. Om jag ser tillbaka på hur samhället har ändrasts sedan jag var liten har det hänt en hel del. Ett exempel är att när jag var liten hyrde vi moviebox, någon som kommer ihåg? Just de, vi hyrde hela VHS apparaten. Inte en DVD, utan en VHS apparat. När jag berättade om detta för några ungdomar som jag mötte när jag arbetade på en fritidsgård satt de som frågetecken. "-Hyrde ni DVD apparaten?" Jag kan förstå dem i deras förvirring, nu är väl DVD snart på väg bort och strema som gäller. Men det är just detta som är grejen. Det var det tekniksamhälle jag växte upp i, men inte det som de växer upp i. Teknik är något som förändras väldigt snabbt, då kan vi inte välja att ställa oss vid sidan av. Jag menar inte att alla behöver bli experter, men vi måste alla försöka. Alla finns för att alla behövs! Om jag ser till organisationen i förskolan arbetar vi i arbetslag, där många olika kunskaper samlas. Vi måste hjälpas åt med detta, vända på kakan och fråga oss "- Vad kan tekniken göra för oss?" För att jag och alla andra som arbetar med barn och unga idag ska ge barnen de bästa möjliga verktyg till att klara sig vidare i livet måste vi, som Annika säger, ...slutats imponeras av tekniken och istället tagit makten över den. Då tror jag att barnen får en större chans till att få de verktyg de behöver. 

App ikonen.
Om vi påvisar för barnen att det finns en massa andra saker vi kan göra med lärplattan än att spela. Till exempel att den kan bli ett uppslagsverk, fungera som en kamera eller att den kan vara en komplement till annat. Att vi kan vara med barnen i deras tidiga kontakt med internet och påvisa för dem olika funktioner. Då tror och hoppas jag att vi har en möjlighet att ge dem några verktyg på vägen. För om vi använder tekniken idag på rätt sätt kan den vara till stor hjälp. Vi som växte upp samtidigt som när mycket av denna teknik kom, har fått hitta egna lösningar och lära oss själva. De som växer upp idag har vi möjlighet att hjälpa på ett annat sätt. Men jag tycker inte att vi ska fastna i att vi ska lära dem, det är inte vad det handlar om. Vi kan lära tillsammans. Människan idag, stor som liten, kan väldigt mycket inom teknik. Detta är något vi borde ta tillvara. Min tips till er alla blir, lägg fram lärplattan, ta fram digitalkameran, ställ fram en dator och utforska tillsammans.

Det var några ord om vad jag fick för tankar kring det senaste numret av lärarnas tidning. Vad får du för några?  

fredag 15 november 2013

Förskolans roll idag

Hej! 
Jag har under de år jag hittills arbetat i förskolan funderat på vad förskolansroll är idag. Har den ändrats genom åren? Själv är jag ett barn som gick i öppen förskola på måndagar och sedan i 5 och 6 årsverksamhet. När jag ser tillbaka på min egen förskoletid ser jag en stor skillnad. För att förstå var jag står i frågan om vad förskolans roll idag, tog jag min dator och började skriva ner min åsikt i frågan. Här nedan ser ni början på min text. Om du vill läsa vidare kan du klicka på rubriken Förskolan idag i menyraden ovan. Nu är detta mina ord som jag ställt i relation till den forskning och facklitteratur jag läst. Det är då min tolkning och syn. Jag skulle bli väldigt tacksam om du som läser delar med dig av dina tankar eller funderingar. Det är när vi delar och lär som vi kommer vidare.

Vi lever idag i ett samhället som är i ständig 
förändring vilket innebär att då måste även vi som arbetar i förskolan följa med i den utvecklingen. Vårt uppdrag som pedagoger är ju som jag ser det att hjälpa barnen att få bästa möjliga verktyg till att klara sig vidare i livet. Vi är inte lägre lärare som sitter inne på all kunskap och sedan överför den till barnen. Jag väljer därmed Dahlbergs linje, när hon skriver att är vår roll är att vara med-konstruktörer av kunskap och kultur (Dahlberg Gunilla, Moss Peter & Pence Alan, 2012, Från kvalitet till meningsskapande). Barn är kompetenta, ivriga, kunskapstörstande och vill lära sig. Då ser jag det som min uppgift att ta tillvara på detta och finna vägar för barnet att lära och vilja lära mer...

Önskar er alla en fortsatt härlig dag!

onsdag 13 november 2013

tisdag 12 november 2013

Pinterest

Om jag ser till mig själv i min roll som pedagog upplever jag ibland att jag kan fastna i gamla fotspår. Hjulet snurrar på och jag gör samma saker fler gånger. För att utmana mig själv som pedagog och få nya idéer för att komma vidare kan jag gå till mina kollegor för inspiration. Jag kan även gå till internet som har en uppsjö av idéer och inspiration. Det jag dock kan känna ibland är att det är svårt att veta var och hur jag ska leta. Några av de sidor som jag tycker är bra och som jag använder mig utav kan ni hitta här till höger under rubriken: Intressanta Webbsidor.

En av de sidor som jag tycker är väldigt intressant och inspirerande hittade jag för inte så länge sedan. Den heter Pinterest och är underbar, finns som webbsida (http://www.pinterest.com/) men även som app (Pinterest). Denna sida/app ger dig möjlighet att söka på vad du vill. Jag sökte på ordet: Outdoor play och fick upp en massa tips och idéer på hur lärmiljön ute kan utvecklas.

Om du sedan väljer att skapa ett konto på sidan kan du spara ner de idéer du gillar bäst i din egen "idé bank". På bilden till höger ser ni hur min sida ser ut. Jag kan sedan leta upp sidor som mina vänner  eller andra inspirerande människor har, då blir det ytterligare ett perspektiv i dela och lära.  För mig har denna sidan blivit en stor hjälp i min roll som pedagog. 

Jag tror och vågar nog säga att jag vet att det finns otroligt mycket bra sidor där ute i cyberspace som jag inte vet om. Om du som läser vet om en bra sida är du varmt välkomna att delge mig och de andra som läser denna sida. Ju mer vi delar och lär desto bättre blir det!


App- My blackboard (Gratis/28kr)


Denna app är en svarttavla. I grattis versionen kan du skriva med olika färger.  Om du köper hela versionen kan du även öva dina färdigheter i att skriva bokstäver (du får se en bokstav som du sedan kan måla av). Du kan även öva dina färdigeter inom de fyra räknesätten, addition, subtraktion, multiplikation och division. Den ger dig olika tal att lösa som den sedan rättar. Anser själv att det kan vara för svårt för förskolebarn, men du kan även på enkla tal. Appen kan du använda vid samling, rita, skriva bokstäver och ord. Barnen ges själva möjlighet att skriva med sina egna fingrar på skärmen. Denna app är ett bra komplement till papper och penna. 

Igår samlades jag och några barn tillsammans med iPaden. Jag började med att koppla upp iPaden mot vår appleTV så bilden erbjöd fler barn att se. Jag öppnade appen och berättade för barnen vad min tanke var. Vi skulle gissa varandras namn. Jag började skriva ett barns namn på iPaden, barnen fick nu gissa vems namn det stod på skärmen. Vi märkte alla att det snart blev lite hög ljudvolym, alla ville gissa och höras. Vi bestämde oss tillsammans för att räcka upp handen när vi visste och sedan skulle vi räkna till tre och då kunde alla som ville säga vems namn de tror de var. 

Efter en stund när jag hade skrivit några namn frågade jag ett barn om inte hen ville skriva en bokstav? Hen kom upp och skrev en bokstav, de andra barnen gissade. De kände bokstaven och det blev jubel. Nu var det många barn som gärna ville skriva en bokstav på iPaden. Barnen kom upp, skrev en bokstav och de andra gissade. Det underbara i denna vidareutveckling av stunden var att även de barn som inte hade lärt sig skriva bokstäver som ser ut som de jag skriver här vågade och ville komma fram. De skrev bokstäverna på sitt eget sätt och ibland frågade de om hjälp av mig. Vi skrev och de andra barnen gissade. 

Stunden slutade med att vi skulle gå och äta lunch. Vi bestämde oss då för att jag skulle skriva ett namn på iPaden på det barn som skulle få gå in i matsalen. 

Min reflektion 
Syfte med denna stund var att ge barnen en möjlighet att övar sitt språk, samt att ta hänsyn till varandra. 
   Min reflektion när jag nu ser tillbaka på stunden var att barnen kunde vara delaktiga på sitt sätt. Några barn läste sig till namnen, några barn försökte ljuda, några barn kände igen bokstäverna och kunde känna igen namnet när hela namnet var skrivet. Efter en stund när barnen fick vara de som stod i centrum och höll i iPaden, hände något. Inflytande och delaktighet blev synligt, barnen vågade tillsammans och på så sätt uppstod en annan möjlighet till lärande. Som jag ser det är vi pedagoger bara en väg till ett möjligt lärande, barnen är utmärkta pedagoger för varandra. 

Utveckla 
En tanke som slog mig kring hur jag kan ta detta vidare är att göra barnen ännu mer delaktiga. Vid nästa tillfälle hade det varit spännande att låta ett barn få välja en app vi ska arbeta med. Hjälpa barnet med en förberedelse och sedan vara ett stöd för barnet när stunden är. Vad tror du/ni om detta? Några andra reflektioner du/ni gör som kan hjälpa mig/oss?

Läroplanen i iPaden

Det främsta styrdokumentet vi har att arbeta mot i förskolan idag är den reviderade läroplanen 98/10. Jag vill själv ha den tillgänglig på många olika ställen och formen. På min förskola har vi den  i häftad pappersform och som en genväg/ikon på alla våra datorer. Då ger den mig som pedagog större tillgång till den. För några dagar sedan ville jag på något sätt även ladda ner den till iPaden. Det blev bättre än förväntat. Jag trodde att jag skulle kunna ladda ner den och ha den som en bok i iBooks. Men istället kunde jag ladda ner den som en ikon/app på iPadens helskärm. Jag blev väldigt glad, läroplanen blev tillgänglig på ytterligare ett sätt.

Så här gjorde jag:
1.Öppna safari och sök på Lpfö 98/10
2.Klicka på den länk som du kan öppna i PDF.
3.Nu ser du lpfö 98/10 på skärmen. Uppe i menyraden lite till höge ser du en ikon som liknar en ruta med en pil som pekar uppåt i. Klicka på den.
4. Nu får du olika alternativ, du ska välja den där det står - Lägg till på helskärmen.
5. I fönstret som nu öppnas kan du välja att byta namn om du vill. Klicka sedan på Lägg till (i högra hörnet i fönstret).
6. Klart!

Lycka till!