fredag 28 mars 2014

En dag på Lindholmen!

Fredagen den 21 mars fick jag förmånen att vara med under en fortbildningens dag för pedagoger från Medborgarskolan. Dagen startade med frukost vid 8.30 och innan det var dags för mig att först workshoppa kring appar och Pluttra fick jag äran att lyssna till Marie Åkerblad, förskollärare och Malin Nielsen, förskollärare och forskare. De föreläste kring; Vad som händer när det ligger en surfplatta i förskolan?

När den 1.5 timma var över kände jag, Heja Heja! Det finns så många underbara människor där ute som älskar förskolan och sitt jobb. Jag tyckte att de lyfte arbetet kring hur de arbetat med surfplattan i förskolan var väldigt inspirerande. För dem är inte surfplattan en individuell enhet, det är något som man ska använda tillsammans. Fick uppfattningen att även för dem hade arbetet varit en berg och dalbana. Kändes lite skönt att någon mer som arbetar med IKT i förskolan känner så, är då inte ensam. 
Det som jag ser som ett av det bästa komplementet till surfplattan är projektorn, detta tycke även de. När surfplattan blir uppkopplad och bilden görs större öppnas det upp till helt nya möjligheter. Barnen ges en helt nya möjlighet att öva samarbete, turtagning, vid sagostund ges alla möjlighet att se, utforskandet kommer i nytt fokus. 
Några av de ord jag tar med mig från deras föreläsning var; 

Vår roll som pedagoger är otroligt viktig i denna process 

med även

Vad kan plattan göra för oss som vi inte kunde göra innan?


Jag rekomenderar er alla att gå in och lyssna till deras föreläsning som går att ta del av på youtube. Klicka på länken under så kommer du till deras sida.

Önskar jag er alla en fortsatt härlig dag och tack LIN för en härlig fredag!

Appar



Hej! 
I den sensate tidningen av lärarnas nyheter stod bland andra denna artikeln, tänkte att det kanske kan hjälpa någon i valet av apar. Men vill även påminna om min appanalys i kombination, glöm inte att tänka på; Varför? Hur? Vad? Utveckla? De frågorna är ett bra stöd när du vill arbeta med appar verksamheten. 

måndag 24 mars 2014

Reggio dagar och vår





Hej vänner!
Idag har jag varit tillbaka i gamla kära lokaler, många minnen som fladdrar förbli. Det var första dagen av två då jag, min kurskamrater på Atelierista, samt de som läser till pedagogista fick glädjen att möta Cristian Fabbi, pedagogisk koordinator och verksamhetschef för förskoledistriktet Bassa Reggiana i Reggio Emilia. Timmarna flög iväg och på cykeln hem var huvudet fullt med nya tankar. Ska nu hem och vila lite inför ytterligare en härlig dag imorgon. Ny dag, nya utmaningar!
Några ord som jag tar med mig från dagen idag:
- Föräldrasamverkan
- Nyfikenhet
- Kreativitet
- Dokumentation
- Dialog 
Dessa ord ska få snurra lite i mitt huvud och sedan ska jag dela med mig av mina tankar. Jag hoppas då att du delar med dig av dina.

Godkväll

tisdag 18 mars 2014

Min roll som pedagog...

Min roll som pedagog grundar jag främst i det sociokulturella perspektivet och därmed Vygotskij. Jag tror på att barn eller rättare sagt människan lär bäst i samspel med andra. Antigen genom att vara i grupp eller att studera andra människor som gör något. Vygotskij mötte jag första gången under mina år på lärareutbildningen och inriktningen skapande verksamhet. Då kom jag även i kontakt med Reggio Emilia som jag sedan dess läst mer om. (Några av de böcker jag gillar mest kan ni läsa om under fliken litteratur.) Det finns mycket jag gillar med deras filosofi/förhållningssätt. Tre tre benen; barn, pedagog och miljö. De hundra språken. 


Just de tre delar jag skrivit om ovan är enligt mig grundstenar i den dagliga verksamheten, som alla är beroende av varandra för att verksamheten ska fungera. Med det menar jag att om jag som pedagog väljer att se det kompetenta barnet, ”rika” barn som jag privilegiet att få arbeta med. Inte ”fattiga” barn, tomma skal, som jag som pedagog ska fylla med kunskap. Barn är kompetenta, ivriga, kunskapstörstande och vill lära sig. Då ser jag det som min uppgift att ta tillvara på detta och finna vägar för barnet att lära och vilja lära mer....

Gå gärna in under rubriken min grund och läs mer om du blir intresserad. Hur ser du på din roll som förskollärare idag? Vad är din kunskap idag? Många spännande frågor att begrunda.

Godkväll!

lördag 8 mars 2014

Påsk ägg!

Hej Hej!

Det är fortfarande ett tag kvar till påsk, men den kommer närmare och närmare. Förutom att påsken är fylld med härliga färgen finns det en sak som också är väldigt trevlig, Påskpyssel! När jag var liten var ett givet påskpyssel att måla utblåsta riktiga ägg. Jag tyckte själv att det var helt underbart. Det var lite svårt för ägget var så skört, men jag fick öva fram en teknik. 

Såhär använder jag nålen när jag gör hålet.
När jag sedan började arbeta på förskolan tänkte jag att jag skulle ta med ägg och låta barnen måla där. Det var väldigt spännande och uppskattat, även dessa barn fick öva fram en teknik. Hur gör jag för att ägget inte ska gå sönder? Detta inlägg har blivit ett kärt inlägg i påskpysslet. 

Det som krävs är en massa urblåsta ägg, detta kan var ett krux (men behöver inte vara)! Jag gör så att underåret när jag använder ägg hemma, blåser jag ur dem istället för att kläcka dem. Då samlas de på under året. Jag tänkte här dela med mig om hur jag gör:

Du behöver:
En säkerhetsnål
Ägg
Gör så här:
Du ska göra två hål i ägget, ett i toppen och ett i botten. Börja med det i botten, det ska inte vara så stort. Det räcker att du sticker in nålen cirka tre gånger. 
Vänd på ägget och gör ett lite större hål i toppen. Du ska här sedan få in en bit av en tändsticka  med en bit snöre på så ägget kan hänga. 
Nu blåser du allt du kan i det mindre hålet. Då ska innehållet i ägget åka ut.
jag brukar sedan hälla lite vatten i ägget och sedan blåsta ut det (skölja det).
Lägg nu ägget så det får torka i en äggkartong. Ta fram kartongen när du ska börja måla.

Lycka til!



Mina påskägg som jag målade när jag var liten.



fredag 7 mars 2014

Boktips!

Lyssnandets pedagogik 
Författare:Ann Åberg, Hillevi Lenz Taguchi

Denna bok mötte jag första gången under min lärarutbildningen när jag läste skapande verksamhet (SKAVE). Jag minns inte idag att jag läst den då, ser det i mina anteckningar. Men nu kommer jag garanterat att minnas den, jag  läser den nu under kursen atelierista vid HDK (Högskolan för design och konsthantverk). Redan från början kände jag att detta var en väldigt inspirerande bok, de tankar jag haft fick jag bekräftade ju mer jag läste. Jag tycker att den tar upp många bra saker kring förskolans roll och verksamhet idag. Man får ta del av Ann och hennes kollegors arbete, både det svåra och det lätta. Jag fick kände hopp när jag läste den! Jag hoppas att du också ska göra det när du läst den.

Ett citat ur boken:
”Den barnsyn jag har får konsekvenser för hur jag förhåller mig i mötet med både barn, kollegor och föräldrar. Men vad händer om jag inte är medveten om min barnsyn?” (Sidan 17)

Så om du har enstund över rekommenderar jag varmt denna bok

söndag 2 mars 2014

Nya appar i applistan!

Hej!
Idag har lagt till dessa nya appar i min applista. Om du blir nyfiken och vill läsa lite mer om vad jag tycker om dem.  Klicka då på Applistan i menyraden ovan och läs. 

 

Önskar er alla en fortsatt härlig helg!

App- SLI


Denna app är en gratis app som är framtagen av GR utbildning. Den låter dig lyssna på olika ljudinspelningar, samt strömma utbildningsvideos. Det som krävs är att du har ett konto på SLI.se. Väl inne i appen kan du söka det du vill med hjälp av olika avgränsningsalternativ. Det utbud som erbjuds i denna app är ett utmärkt komplement till den dagliga verksamheten på förskolan. Det finns allt från fakta film till läs-med-sagor. 

Det enda du bör tänka på är att du måste bo inom Göteborgs regionen för att kunna använda den. Din kommun måste ha ett avtal med GR för att du ska kunna använda den (om jag inte minns helt fel). Om du blir intresserad och inte kan skapa ett konto, kontakta GR och fråga hur du kan göra. 

Lycka till!

Tisdag 4 februari- Tack Lidköping


En tisdag för ungefär en månad sedan var jag och träffade några underbara pedagoger i Lidköping som arbetar med IKT. Det var en underbar grupp på ca 40 pedagoger som jag mötte denna dag. Under  dagen workshoppade vi kring hur man kan arbeta med olika appar i den dagliga verksamheten. Vi arbetade bland annat med apparna;

  • My story
  • Make a dice
  • Kids canvas
  • iMotion 

Mitt syfte med dagen var att ställa dessa appar i relation till vår läroplan, samt även börja flippa lite på tankar kring appar. Istället för att fråga oss; Vad vi ska göra för appen? Tycker jag att vi ska fråga oss; Vad kan denna app göra för oss? Om vi frågar oss denna fråga tror jag att det blir lättre att förhålla oss till appar. I den dagliga verksamheten har vi syfte och mål med det vi gör, även när det gäller IKT.

En av de saker som jag starkast kommer att ta med mig från denna dag var att de skapat en sluten Facebook grupp där de kunde dela och lära med varandra mellan förskolorna. I min kommun saknar jag ett forum där vi kan dela och lära av varandra på ett bra sätt. En Facebook grupp lät väldigt bra,  dela och lära på ett forum som många har tillgång till. Innan man startar gruppen ska man tänka på det etiska förhållningssättet. Vad ska skrivas och vilka bilder är okej att lägga upp. När jag kom tillbaka till min arbetsplats och träffade vår IKT ansvariga i kommunen pratade vi om saken och nu har vi en öppen Facebook grupp. Vi valde att ha den öppen, då kan vi dela och lära av förhoppningsvis många fler. Det var den formen av grupp som passade oss. Om du blir nyfiken, sök efter: Härryda- IKT pedagoger fsk eller klicka på länken här; https://www.facebook.com/groups/1394018717524909/

Dagen avslutades med en bra känsla i magen, vi sa tack och adjö. Jag hoppas att jag kommer att träffa dessa människor igen. Vem vet, de kanske kommer och föreläser eller workshoppar för mig nästa gång! Det är det som är så underbart, vi delar och lär på många underbara sätt idag!

Tack än en gång!



Mini Röris och iPaden


Hej vänner!

I läroplanen kan vi läsa följande:

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande. 

På min förskola försöker vi erbjuda många aktiviteter där barnen får en möjlighet att öva ovanstående. Jag har en kollega som haft lite yoga med barnen, det var väldigt uppskattat. Vi är ute minst en gång och dagen och försöker då inte enbart vara på vår härliga gård utan även bege oss ut på andra äventyr. En annan aktivitet som blivit väldigt populär hos oss är Mini Röris. Det är cd skivor med olika gymnastikövningar för barn som Friskis och Svettis tagit fram. Med skivan följer en plansch, då vet vi vilka rörelserna är och det blir på så sätt lättare att följa med.

Det du behöver för att göra detta är en spelare för skivan. I praktiken finns inte alltid så mycket tid. Därför gjorde jag så hos mig att jag överförde alla Mini Röris skivor till en dator som jag sedan kopplade upp mot våra iPads. När de är uppkopplade mot varandra går det sedan att överföra musik via iTunes fån datorn till iPaden.  På så vis kan vi nu koppla upp våra iPads mot våra projektorer, TV skärmar eller spela via iPaden. Detta har gjort att våran dag med Mini Röris har förenklats, skivan är aldrig borta längre!

Heja Heja!